Greenland Oil Spill Response-p, ingerlatseqatigiiffiup Namminersorlutik Oqartussanit pilersinneqartup Kalaallit Nunaanni Nuummi aamma Aasianni aallaaveqartup, 4. februar 2019 aallarnerfigalugu pisotartaassani atorfinitsippaa.

 

 

Greenland Oil Spill Response ingerlatseqatigiiffittut 100%-imik Namminersorlutik Oqartussanit pigineqartutut pilersinniarlugu, Namminersorlutik Oqartussat 2012-imi aasaanerani aalajangerput. Ingerlatseqatigiiffimmut siunertaavoq uuliamik mingutsitsinissamut upalungaarsimanermut, uuliamik mingutsitsinermik akiuiniarnermut, uuliamik mingutsitsinerup kingorna avatangiisini saliinermut allanillu Kalaallit Nunaanni aatsitassanut suliassaqarfiup iluani assingusunik suliaqarnermut tunngatillugu suliffeqarfimmi ingerlatsinissaq.

 

Ungasissumut siunnerfigineqarpoq, nunani tamalaani pitsaassusissat malillugit uuliamik kuutsitsisoornissamut upalungaarsimanermut ingerlatseqatigiiffimmik eqeersimaartumik ineriartortitsinissaq.

Pisortaanertut nutaatut ingerlatseqatigiiffiup 32-nik ukiulik Klaus Kuch Jensen atorfinitsippaa. Klaus Nuummi Aatsitassanut Aqutsisoqarfimmi Pisinnaatitsissutinut immikkoortortaqarfimmi immikkoortortaqarfimmut pisortaagallartutut atorfimmeersuuvoq. Klaus Nunani tamalaani Ineriartortitsinernik misissuinerni ilinniagartuutut ilinniarsimasuuvoq. Klaus Aatsitassanut Aqutsisoqarfimmi atorfigisamini ilaatigut akuersissutinut suleriaatsit, isumaqatiginninniarnerup kiisalu aatsitassarsiorfiutileqatigiiffiit pisussaaffiinik qulakkeerinissap iluanni amerlasoorpassuarnik akisussaaffeqarfeqarsimavoq.

Siusinnerusukkut Klaus Kuch Jensen aatsitassanut oqartussanut allanut siunnersortitut sulisimavoq, ilanngullugit Sierra Leone-mi, Ghana-mi aamma Zambia-mi oqartussat.

Siulersuisut pisortanngortumut annertuumik neriulluarput aammalu anigorniagassat taamatullu suliassat siulersuisut tamakkiisumik naammagisimaagaannik suliarisassagai aammalu nunani tamalaani pitsaassusissanik qaffasinnerpaanik naammassinnissasoq aamma ingerlatseqatigiiffik Kalaallit Nunaanni, kisiannili aamma nunani tamalaani niuerfinni, ineriartortissagaa, tatigilluinnarlugu.

Siulersuisut tassaapput: Oddbjørg Greiner (siulittaasoq), Hanne Berthels,

kiisalu Steen Ove Hansen

Paasissutissanik annertunerusunik piniarnermi attavigeqquneqarpoq siulittaasoq Steen O. Hansen oqarasuaammut angallattakkamut +45 40297640

Recommended Posts